Smadderstræde (Kjærs Vej)

Engang blev Kjærs Vej kaldet Smadderstræde. Gaden var et af de steder hvor de første huse blev bygget i Ørnhøj.
Arealet på den vestre side af Kjærs Vej blev købt af Ørnhøjbanen i 1911, derfor blev denne side af Kjærs Vej ikke bebygget før banen blev nedlagt i 1961.
Største delen af banens grund som lå på den vestre side af vejen var tilplantet med træer, men på den nordlige side, der lå ud til Hovedgaden var der en åben plads der blev kaldt for ”Tørrepladsen”.
Her var der både under den første og anden verdenskrig et stort lager af kul til lokomotiverne. I 1940’erne var det Thorvald Vendelbo, der havde opgaven med at holde banens sporareal rent for brunkul, der var blevet spildt under læsningen. Disse kul blev kørt til tørrepladsen og sorteret, for efterfølgende at blive læsset i banevogne. Den øvrige del af banens jord blev lejet ud.
Bl.a. kan nævnes at skrædder Sv. Chr. Sand havde et stykke til have og en voliere med burfugle. Sognerådsformand Chr. Jensen havde frugthave.
Købmand Kr. Stjernholm havde æbleplantage og frugthave på banens grund.
Både Skrædder Sand og Købmand Stjernholm havde også minkfarme på grunden.
Da denne gade ikke var kloakeret og spildevandet fra husene på den østre side var tilbøjelig til at løbe over vejen, blev den i daglig tale derfor kaldt for ”Smadderstræde”. Et navn, der blev brugt indtil Ørnhøj i 1967, fik officielle gadenavne.
Her fik omtalte gade navnet Kjærs Vej for at mindes snedker Kjær, som med sin kone Maren flyttede til Ørnhøj i 1911. Han gjorde en kolossal indsats for byens udvikling.
På hans initiativ blev der bygget kirke, hotel, oprettet vandværk og bygget elværk samt meget mere.
Andre historier
-
Minkfarme i Vind
Vind Lokalarkiv har bedt sognets tidligere minkavlere om at fortælle om deres tid i erhvervet. Del 1: Toftvej 10, matr. Skovgård 6 c Fortalt af Jenny Nygård til Vind Arkiv: I 1949 købte Edvard Vingtoft et stykke jord fra sit fødehjem ” St. Vingtoft ”, af sin mor Else Marie Vingtoft. Han byggede her et […]
-
Telefoncentralen i Ørnhøj
Den første telefon, der kom til Nr. Omme, blev installeret i købmands forretningen i Nedergaard. (Den by-bebyggelse der lå ved Hovedvej 11/Skjernvej, før Ørnhøj blev en stationsby). Denne forretning var oprettet, omkring århundredeskiftet af møller Martin P. Nielsen, som solgte den til en købmand i Holstebro. Telefonforbindelsen kom direkte fra Holstebro og var abonnent under […]
-
En liden plovdreng i Gjellerup
Sognets første sognerådsformand fik som dreng alle de klø, der kunne ligge på ham Fortalt af CHRISTIAN N. HANSEN LAASTRUP l den spændende saga om Vestergård i Gjellerup, som lærer Christian N. Hansen Laastrupskildrer så levende, kommer han til Christen Nielsens efterkommere. Christen Nielsen varham med de 18 børn, han blev 84 år gammel og […]