Købmand Niels Jersild Lauridsen
Jersild Lauridsen drev sin købmandsforretning i Hammerum, Hovedgaden 83, fra 16. august 1921 og til han lukkede 8. juli 1976.
Han købte forretningen den 16. august 1921 af træ-handler Martin Urskov for 25.000 kr.
Jersild Lauridsen er født 3. januar 1893 i Aulum. Han startede ved landbruget men kom senere i lære som træskomager og træskohandler, dette fag var dengang nær tilknyttet til kolonialhandelen. Efter 5 år i Vildbjerg overtog han forretningen i Hammerum
Jersild fortæller at den daværende sognefoged, Marinus Pedersen sagde til ham; ”kom lige her ud på trappen, så jeg kan se dig, for du må være en modig mand, når du tør give så meget for en forretning og tro at du også kan få føden ved det”. Men i 55 år drev Jersild med hustruen Dagmars hjælp forretningen, og fik føden ved det.
I starten handlede vi meget med træsko og fodtøj, vi solgte mellem 1700 og 1800 par træsko om året. Jeg lavede dem selv og havde nok at gøre, men så kom gummistøvlerne frem, og med et slag var det sket med efterspørgslen på træsko. Den faldt så vi kun solgte omkring 300 par. Så det kunne ikke længere betale sig, og vi begyndte derefter udelukkende at handle med kolonialvarer.
Da vi begyndte med forretningen i Hammerum havde kommunen kun omkring 700 indbyggere, og de havde tid og lyst til at snakke med hinanden, fortæller Niels og Dagmar Jersild.
Vi havde skønne vejtræer langs gaderne, og der var bænke omtrent ved hvert eneste hus. På de skønne sommeraftner gik folk fra bænk til bænk og sludrede om små og store ting, der optog dem. Der var så godt som ingen biler. Folk var altid hjemme, og også i butikken fik vi tid til en sludder over disken. Det hørte med til bestillingen.
Men vi kunne mærke hvordan miljøet ændrede sig, og til sidst var alt totalt forandret. En forretning som den vi drev i så mange år, kan ikke startes i dag.
Niels Jersild solgte først forretningen i en alder af 82 år.
Andre historier
-
Yde, Christian
Herning Født: 1859 — Død: 1937 Bankdirektør, borgmester I en lang epoke af Hernings historie havde Christian Yde som sognerådsformand og fra 1913 som byens første borgmester ansvaret for ledelsen af Herning. Denne periode strakte sig gennem netop de år hvor Hernings forvandling fra landsby til moderne storby skete. Byen forandrede sig og fik etableret […]
-
Karetmagerværkstedet i Hammerum
Holme Andersens oprindelseMin far, Lars Jørgen Andersen blev født i 1880 og voksede op i Holme ved Husby i nærheden af herregården Wedelsborg på Vestfyn. Hans far havde der et stort snedkerværksted og forestodtræ- og snedkerarbejdet på Wedelsborg. Under sin opvækst tog han del i arbejdet på værkstedet, og det var derfor naturligt, at han […]
-
Nybo Teglværk
I Nybo (Nøvlingholmvej 1) boede der fra 1866 en mand ved navn Jens Pedersen – i daglig tale Jens “flué”, vel nok fordi han kom fra nabogården Holflod. Kort tid efter blev der på ejendommen påvist store mængder af godt ler og mergel, og det var da nærliggende at starte et teglværk. Jens Pedersen havde […]