Nielsen, Thomas – Højskolelærer, Dagbladsredaktør, m. m.
Hammerum og Herning
Født: 1838 — Død: 27. marts 1895
Th. Nielsen blev født i Sdr. Lem ved Ringkøbing. 19 år gammel kom han på Jelling seminarium hvor forstanderen var ivrig tilhænger af Grundtvigs tanker og det levende ord. Det kom til at præge Th. Nielsen resten af livet.
Efter færdig uddannelse blev hen ansat i Øster Bording ved Silkeborg, og i 1862 blev han redaktør på Silkeborg avis, og samme år blev han forflyttet til Birk skole i Gjellerup sogn. Her havde han truffet Magrethe Pedersen som var datter af Peder Pallesen Fløe.
En kort tid var han i Vejle og var med til opstart af Vejle dagblad, men det kunde ikke akcepteres,enten skulde han passe sin stilling som lærer ved Birk skole, eller også blev han sagt op.
Han var blevet så grebet af Grundtvigs højskoletanker, at han i februar 1867 åbnede en højskole i Hammerum, og nogle måneder senere knyttede Th. Nielsen en seminarieafdeling til højskolen.
Sin anden store skoleplan gennemførte den unge lærer i 1877, da han oprettede en privat realskole i Herning, han var selv bestyrer af skolen i 7 år, indtil 1884 da han afstod skolen.
I 1869 blev han medejer og medudgiver af Vejle Amts Folkeblad, og samme år begyndte han at udgive Herning Folkeblad. Begge aviser havde mange abonnenter, og han tjente så mange penge, at han kunde overtage begge disse dagblade. Men ikke nok med det. Han så sig omkring, der måtte være plads til flere aviser på denne del af halvøen. Nogle år senere blev han også medudgiver af Fredericia Dagblad og Esbjerg Avis, senere kaldt Vestkysten. Men så var grænsen også nået, hans kræfter strakte ikke længere på dette område.
I 1869 blev Th. Nielsen valgt ind i folketinget hvor han sad i 18 år og blev derefter valgt ind i landstinget hvor han virkede til sin død i 1895.
Andre historier
-
Da Gerdas bog og maleri blev beskudt
Gerda (født 1931 i Herning) boede under 2. verdenskrig hos sine forældre, Astrid og Carl Georg Kirk på adressen Gl. Vejlevej 4,1. 7400 Herning. På den tid stod der i Danmarksgade et vandtårn, der af tyskerne blev benyttet som observationspost. På et tidspunkt – Gerda erindrer ikke nøjagtigt hvornår – drev en løsrevet engelsk spærreballon […]
-
Dele af postudbringningens historie i Skarrild sogn.
Offentlig postbesørgelse var indtil ca. 1850 udelukkende et by-fænomen. Først i 1852 oprettedes såkaldte ’brevsamlingssteder’ i egne, hvor der var langt mellem posthusene. Brevsamlingsstederne blev ofte etableret i forbindelse med kroer langs postruterne. Herfra blev posten bragt til egnens landsbyer af landpostbude 1848 – 1870 Januar 1848 beretter Skarrild-Arnborg sogneprotokol, at postens modtagelse og aflevering […]
-
En islænding kom til Ørnhøj
I 1900 kom en 13 årig dreng fra Island til Danmark. Hans navn var Thorvaldur Hjaltason, på dansk Thorvald Hjaltason. Han skulle lære dansk og gå til præst.Daværende sognepræst i Brejning – Nørre Omme var Magnus T. Magnusson, der var islænding, påtog sig at klare det job. Thorvald fandt et hjem i Nørre Omme hos […]