Børne ”Forsorg” i Gjellerup sogn, 1836
Året 1836. Onsdagen den 16. marts blev efter forud skete kundgørelse på kirkestævne afholdt licitation over drengen Knud Christensen, der står under fattigvæsenet til forsørgelse. I tilfælde at ingen sognemand ville modtage ham i sommertjeneste, enten for løn eller uden løn, fra nu af og indtil 1. november næste, på vilkår at han klædes på fattig-væsenets regning.
Licitationen anholdtes af undertegnede sognedegn Lund i præstens forfald og tilstedeværende medhjælpere.
Ingen var mødt som ville modtage ham i tjeneste ommeldte tid for løn, men man forlangte for 1 Td. Rug og 1 Td. Byg i ommeldte tid til hans Underholdning i Tjenestetiden.
Ved Bud og mindre Bud forlangte Peder Bjerring i Bjødstrup 5 Skp. Rug og 5 Skp. Byg. Anders Nielsen i Nørhauge ville modtage ham for 4 Skp. Rug og 4 Skp. Byg. Peder Bjerring ville modtage ham for 4 Skp. Rug og 5 Skp. Byg.
Ingen ville modtage drengen for mindre. Kornet leveres i næste april, juli og oktober kvartaler af fattigvæsenet, og drengen er pligtig at forrette for sin husbonde, det arbejde hans alder og kræfter tillader ham at forrette.
Træsko holder husbonden drengen ved lige med.
Anders Nielsen kom endelig i tanke om at modtage drengen for 4 Skp. Rug og 3 Skp. Byg. Ingen ville modtage ham for mindre; så blev Anders Hauges Bud approberet.
Forhandlingen sluttet.
Datum ut supra.
Lund.
Andre historier
-
Fællesmejeriet i Sdr. Felding
Smørkærning Smørkærningen var i gamle dage husmoderens sag, og den kunne volde store vanskeligheder. Mælkemængden var dengang ringe, især på visse tider af året. Vinterfoderet var knapt og magert. Roer og kraftfoder fandtes ikke. På de store gårde, hvor man kunne kærne én gang om ugen, selv om vinteren, kunne det gå an; men på […]
-
De små skræddere i Hammerum
Hvad kilderne fortæller En dag kom en enke til Hammerum fra Engesvang. Hun havde seks børn med, som alle var invalider i temmelig svær grad. Man sagde, at de havde haft engelsk syge. De var alle meget gangbesværede. Der var fire drenge og to piger. Den ældste søn Anders var udlært skrædder (vist i Silkeborg). […]
-
Hans Dynesen
Flyvning og bilismen gjorde Hans Dynesen berømt Hans Dynesen Han blev en myte Hans Dynesens liv startede og sluttede med cykler, men bilen og flyvemaskinen gjorde ham berømt Blandt andet skrevet af:Mogens Bendixen. (Herning Bogen 1992)og af Gorm Albrechtsen Herning Folkeblad Med tilføjelser af Ove Nørholm Ikast og med andre artikler fra dagspressen samt […]