Historien om Ørnhøj arkivs 2000 dødsannoncer
Vi skal omkring 100 år tilbage! Vores historie begynder i Grønbjerg, hvor Maren Laurisine Poulsen i 1915 blev viet til Ole Pedersen fra Hedegaard, Grønbjergvej 20. De blev boede på Hedegaard, hvor de fik to børn, en datter Ida og en søn Jens født i 1917.
Allerede få år efter Jens var født begyndt hans mor Maren at klippe lokale dødsannoncer ud af avisen og klæbe dem ind i udklipsbøger, pænt ordnet efter årstal.
I 1946 solgte de Hedegaard. Maren og Ole flyttede til Grønbjergvej 23 og Jens som samme år var blevet gift med Karen Flydtkjær flyttede til Spåbækvej 11.
Da Maren døde i 1964, havde hun allerede en stor samling lokale dødsannoncer. Heldigvis fortsatte hendes søn Jens Hedegaard med indsamlingen.
Familien fik tre børn. Jens passede jorden og arbejde samtidig på Grønbjerg Mejeri. I sin fritid klippede han stadigvæk lokale dødsannoncer ud, og klæbede dem ind i sin mors udklipsbøger.
I 1976 solgte de ejendommen på Spåbækvej og købte hus i Ørnhøj på Hovedgaden 22.
Efter hans død i 1992 kan vi kun være SÅ taknemmelig over at Jens’ kone, Karen Hedegaard fortsatte den familiære tradition at kigge i aviserne efter afdøde personer som havde haft relation til Ørnhøj og Grønbjerg i det der hedder Nr. Omme og Ørnhøj sogne.
Karen Hedegaard klippede annoncer ud indtil 2016, hvor helbredet satte en stopper for det imponerende arbejde.
Efter Karens død i 2019, fik Lokalarkivet mulighed for at låne udklipsbøgerne af Gunver Thomsen, datter af Karen og Jens. Vi har nu affotografere samtlige sider med de mere end 2000 annoncer.
Tak til familien Hedegaard – annoncerne vil kunne bringe informationer til lokalhistorie interesserede og slægtsforsker. Hver enkelt dødsannonce er nu registreret i arkivernes database: www.arkiv.dk
Mvh. Jane Krause/Arkivleder
Andre historier
-
Dele af Døvling skoles historie
I 1814 gennemførtes en skolereform der indførte undervisningspligt og inddelte landet i Skoledistrikter. Trods de ugunstige tider, efter statsbankerotten i 1813, lykkedes det at gennemføre skolereformen af 1814, der lovgav, at alle børn skulle lære at læse og skrive, men den slunkne pengekasse betød, at der ikke var råd til tilstrækkelige lærerlønninger, og for at […]
-
Ørre-bonde fyldte hestevognen med fisk ude på Vestkysten
Da far hentede fisk ved havet – Af Hans Ansbjerg, Ørre – beretning fra 11. november 1951 Sidst i forrige århundrede var der flere bønder her på Ørre- og Sinding-egnen, som hentede et læs fisk ved Vesterhavet hver sommer. Det foregik på den måde, at der kom en mand ude fra havet og meddelte, at […]
-
Brunkulsbrydning i Spåbæk ved Ørnhøj
Man finder brunkul i Spåbæk Man blev opmærksom på, at der var brunkul i jorden omkring år 1900. Det var gårdejer Mads Madsen i Spåbæk, der under uddybning af en brønd stødte på brunkul. Et år hvor brændslet knap slog til gravede Mads noget kul op. Kullene lå i en dybde af 1,5 til 2 […]