Nielsen, Thomas – Højskolelærer, Dagbladsredaktør, m. m.
Hammerum og Herning
Født: 1838 — Død: 27. marts 1895
Th. Nielsen blev født i Sdr. Lem ved Ringkøbing. 19 år gammel kom han på Jelling seminarium hvor forstanderen var ivrig tilhænger af Grundtvigs tanker og det levende ord. Det kom til at præge Th. Nielsen resten af livet.
Efter færdig uddannelse blev hen ansat i Øster Bording ved Silkeborg, og i 1862 blev han redaktør på Silkeborg avis, og samme år blev han forflyttet til Birk skole i Gjellerup sogn. Her havde han truffet Magrethe Pedersen som var datter af Peder Pallesen Fløe.
En kort tid var han i Vejle og var med til opstart af Vejle dagblad, men det kunde ikke akcepteres,enten skulde han passe sin stilling som lærer ved Birk skole, eller også blev han sagt op.
Han var blevet så grebet af Grundtvigs højskoletanker, at han i februar 1867 åbnede en højskole i Hammerum, og nogle måneder senere knyttede Th. Nielsen en seminarieafdeling til højskolen.
Sin anden store skoleplan gennemførte den unge lærer i 1877, da han oprettede en privat realskole i Herning, han var selv bestyrer af skolen i 7 år, indtil 1884 da han afstod skolen.
I 1869 blev han medejer og medudgiver af Vejle Amts Folkeblad, og samme år begyndte han at udgive Herning Folkeblad. Begge aviser havde mange abonnenter, og han tjente så mange penge, at han kunde overtage begge disse dagblade. Men ikke nok med det. Han så sig omkring, der måtte være plads til flere aviser på denne del af halvøen. Nogle år senere blev han også medudgiver af Fredericia Dagblad og Esbjerg Avis, senere kaldt Vestkysten. Men så var grænsen også nået, hans kræfter strakte ikke længere på dette område.
I 1869 blev Th. Nielsen valgt ind i folketinget hvor han sad i 18 år og blev derefter valgt ind i landstinget hvor han virkede til sin død i 1895.
Andre historier
-
Over Feldborg Skole
I 1874 oprettedes Over Feldborg Skole i en tilbygning til sognenrådsmedlem Christian Fiskers gård “Nygaard” ( Det nuværende Bredgade 88). Læreren skulle også undervise i Gråsand biskole i Grove. Skolen fungerede på dette sted, indtil den i 1886 blev ramt af et lyn og nedbrændte. Herefter blev der i nogle år afholdt skole på gården […]
-
Besættelsestiden 1940-45 i Ørnhøj.
Den 9. april 1940, da de tyske tropper rykkede op gennem Jylland, nåede de til Ørnhøj ved middagstid. Det var lange kolonner af kampvogne, lastbiler og motor¬cykler med sidevogn. De blev ved at komme time efter time, uden ophold. Samtidig kom der hele tiden flyvemaskiner, der fløj mod nord. Vi fik senere at vide, at […]
-
Karen Tipsmark
Karen blev født den 23. april 1919 på Askov mark. Hun blev døbt Karen Graversen den 4. maj i Ørnhøj kirke. Hendes mor hed Kirsten Marie Graversen. Der er ikke oplyst hvad hendes far hed. Karens første år med moderen var hos bedsteforældrene Gravers Graversen og Anna. Som 14 årig den 2. april 1933 blev […]