Pontoppidan, Hendrik
Herning
Født: 1814 — Død: 1901
Generalkonsul
Hendrik Pontoppidans forbindelse til Herning skabtes gennem Hedeselskabet og E.M. Dalgas.
Pontoppidan uddannede sig i store handelsbyer som Altona og Manchester, hvorefter han drev handelsvirksomhed fra Hamburg. Han forstod sig på bankvirksomhed og var repræsentant for den danske Nationalbank samt finansministeriet. Derfor fik han efter ti års virksomhed med tætte danske handelsforbindelser titlen som generalkonsul.
Han støttede Hedeselskabet fra dets start og samarbejdede med Dalgas om lånevirksomhed til beplantning af heden. Han samlede i 1874 to gårde i Høgild under ét, sådan at Hedeselskabet kunne fortsætte sine forsøg med plantning her.
Pontoppidan støttede selv, eller formåede at overtale andre til at støtte mange formål indenfor land- og skovbrug. Således gav han et beløb til forsøg med at afvande og opdyrke mosearealerne i Knudmose syd for Herning. Her blev i 1891 ansat en bestyrer og stedet kaldtes ”Mosestationen Pontoppidan”.
Dalgas havde opsynet med forsøgene og undervejs planlagde han et anlæg i mosens kant med løvtræer som læ for vinden – Dette Søndre Anlæg overgik senere til at være Herning kommunes. Her står også mindesmærket for Hendrik Pontoppidan, der blev afsløret af Hedeselskabets direktør i taknemmelig erindring om selskabets store velgører der, som indskriften siger – var ”en ven af flid og nøjsomhed”.
Andre historier
-
Dele af postudbringningens historie i Skarrild sogn.
Offentlig postbesørgelse var indtil ca. 1850 udelukkende et by-fænomen. Først i 1852 oprettedes såkaldte ’brevsamlingssteder’ i egne, hvor der var langt mellem posthusene. Brevsamlingsstederne blev ofte etableret i forbindelse med kroer langs postruterne. Herfra blev posten bragt til egnens landsbyer af landpostbude 1848 – 1870 Januar 1848 beretter Skarrild-Arnborg sogneprotokol, at postens modtagelse og aflevering […]
-
Historien om Ørnhøj arkivs 2000 dødsannoncer
Vi skal omkring 100 år tilbage! Vores historie begynder i Grønbjerg, hvor Maren Laurisine Poulsen i 1915 blev viet til Ole Pedersen fra Hedegaard, Grønbjergvej 20. De blev boede på Hedegaard, hvor de fik to børn, en datter Ida og en søn Jens født i 1917.Allerede få år efter Jens var født begyndt hans mor […]
-
Spas på Kjærs vej, Ørnhøj 1985