Tørvegravning i Døvling
Da gården ”Mølager” i Døvling, blev udstykket i 1920erne, fra gården ”Vestergaard”, fik man et lille areal med, der gik ind til den store Døvling mose og så var der mose i ”øster engen”.
Ca. en uge om året brugte famlien på ”Mølager”, på at grave de ca. 30.000 tørv, man brugte om året. Bestyreren gravede spolter ud , de store drenge Mads og Chr. Vestergaard kørte spoltene op til et højere sted, på en vognbræt spændt for en hest og søsteren Birgitte skar dem ud i tørv, ca. 4-5 cm br. Nu skulle de ligge en måneds tid, så vendes og tørre på den anden side, og endelig køres hjem i tørvehuset.
Mange kunne tjene en lille skilling i tørvene, datteren Maren Elisabeth Vestergaard fra ”Mølager”, havde fået tilbudet fra sin moder om at tage på højskole, før hun skulle giftes, men hun ville hellere i tørvene og tjene penge til nyt møblement, til sit nye hjem. Så hun og kusinen Betty Vestergaard ringlede tørv, de fik et beløb (hvor meget vides ikke) for hver 1000 tørv de ringlede (måde at stakke tørv på).
Der må have været tørv nok i mosen, for i 1945 gav ”Mølager”´s ejer Mette Vestergaard, Vognmand Chr. Marius Andreasen, Frueby, Sdr. Felding lov til at grave tørv i mosen, han producerede det år, 175 tons tørv, som blev solgt til Tørvehandler S. C. Simonsen, Sdr. Felding.
Tørvevirksomheder i Skarrild Kommune
I 1947 indsendte Skarrild kommune en liste til landbrugsministeriet i Kbh, over tørvevirksomheder i kommunen, der var 24 stk.
S. Th. Therkelsen, Mads Thomsen, Døvlingvej 6, Døvling Chr. Christensen, Hans H. Hansen, Villiam Perregaard, Sdr. Ommevej 24, Døvling, Vilhelm Ludvigsen, Valdemar Olsen, K. Marius Knudsen, Kaj Mikkelsen, Sigvald Nielsen, Sdr. Ommevej 25, Døvling, Søren L. Larsen, Eskild Jakobsen, Valdemar Berthelsen, Chr. V. Sørensen, Johs. Hansen, Kjerstejn Jeppesen, Charles Prebensen, Peder B. Laursen.
Kommentarer
Døvling Vestergaard
Christian Vieth, Karlebovej 40, 2980 Kokkedal
Kære Susanne Vestergaard.
Min tip-tip-tip oldefar Jens Jacobsen(1753-1825), på min moders side,købte i 1772 Døvling Vestergaard.
Jeg har slægtstavlen tilbage til ca. 1681.
Det jeg vil forsøge er at finde gårde, kirker og andre lokaliteter der er nævnt i slægtstavlen, og dit efternavn kunne meget vel have relationer,netop til gården Vestergaard.Jeg har forgæves søgt efter gården over nettet.
Hvis du uden besvær kan hjælpe mig, hører jeg meget gerne fra dig, så jeg planlægge vor tur til området.
Med venlig hilsen
Christian Vieth
Andre historier
-
Mathiasen, Jens
Herning Født: 1920 — Død: 2003 Købmand, borgmester Venstremanden Jens Mathiasen er født på en gård i Tanderupkær. Han blev ikke i landbruget, men fik en uddannelse som købmand. Efter et par år med butik på landet etablerede han sig i Herning med egen butik i Dalgasgade 17 i 1946. I 1954 valgtes han til […]
-
Fortælling om Tiphede af Peder BredkjærConrad Understrup skriver i 1929 om Tiphede: Et mægtigt jordstykkevest for Skovbjerg Åsen.Oprindeligt har der vist hørt flere tusinde tønder land til, senere nævnes 2400 tdr. land. Her pådenne mægtige flade lå kun en gård, den nuværende Nørgård. Der var 2 mil til nærmeste nabobåde i syd og nord, altså […]
-
Asta Nykjær
Asta Nykjær var født i Nøvling sogn år 1910. Hun har fortalt sine erindringer, da hun var omkring 70 år. Hendes beretning er for få år siden kommet på Timring sogns Lokalarkiv, og det må siges at være en ret fyldig beskrivelse af det daglige liv på landet for omkring 100 år siden. – Asta […]